Evijärven kirkko

Evijärven kirkko on rakennettu vuosina 1758-1759. Kirkko on härmäläisen Antti Hakolan suunnittelema ja rakentama, kirkko on jyrkkäkattoinen ristikirkko. Virallisesti kirkko vihittiin käyttöön 26.7.1761. Runsas 100 vuotta myöhemmin ensin tapuli ja myöhemmin kirkko saivat nykyisen muotonsa. Kirkko on tehdyistä veistoksista merkittävin on nykyinen alttarikrusifiksi Vapahtaja-veistos, se on evijärveläisen Erkki Lahden veistämä. Hänet tunnettiin myöskin Pitti-Pojan nimellä. 

Kirkossa on myös nuorisotyönohjaajan, seurakuntamestarin ja lastenohjaajan työtilat. Kirkossa kokoontuu päiväkerhot, perhekerho ja nuorten toiminta. Kirkon takaosassa on lasten nuorten paikka. 

Evijärven kirkko on osoitteessa Kirkkotie 77.

 

Kirkkoherranvirasto

Kirkkoherranvirasto on väistötiloissa osoitteessa Kauppatie 1. Siellä on työtilat vt. kirkoherralla, kanttorilla, diakonissalla ja hallintosihteerillä. Aukioloajat löytyvät yhteystiedoista. 

 

Sankarivainajat

Sankarivainajien hautausmaa on kirkon läheisyydessä. Sankarivainajia on haudattuna 116 henkilöä ja muistomerkkinä heillä on luonnon kivi. Kirkon ja tapulin välissä on vapaussodan muistomerkki ja paikka, johon on haudattu vapaussodassa taistelleet viisi henkilöä.

 

Nälkään kuolleiden muistomerkki

Kirkkopihan oikeassa takakulmassa on 1800-luvulla nälkään kuolleiden muistomerkki, jonka on suunnitellut Aleksanteri (Aleksi) Kultalahti. Se on vanha myllyn kivi, joka on tuotu paikalle Kivijärvenkylästä. 

 

Kirkkolaiva Andreas

Evijärven kirkon kirkkolaiva Andreaksen on lahjoittanut merimies Antti Ågren (1835-1904). Antista tiedetään, että hän lähti merille Pietarsaaresta ja teki laivan merillä ollessaan. Kirkkolaivan kunnosti vuonna 2005 merikapteeni Jouni Harju Kristiinankaupungista. Se kunnostettiin lahjoitusvaroin. Kirkon katosta roikkuva votiivilaiva kehoittaa seurakuntalaisia rukoilemaan merimiesten puolesta ja on myös vertauskuva koko Kristuksen kirkosta.