Diakoniatyö

Diakoniatyön tarkoituksena on kristilliseen rakkauteen perustuva avun antaminen erityisesti niille, joiden hätä on suurin ja joita ei muulla tavoin auteta. Diakoniatyön piiriin kuuluvat kaiken ikäiset avun tarvitsijat ja erityisryhmät perheistä yksinäisiin.

Elämässä tulee toisinaan tilanteita, joissa omat voimavarat eivät riitä. Toisen ihmisen kanssa keskustelu, yhdessä pohtiminen voi auttaa löytämään ratkaisuja oman elämän tilanteeseen. Seurakunnan työntekijän kanssa voi jakaa huolia sekä elämän iloja ja suruja. Hänen kanssaan voi keskustella myös hengellisistä asioista sekä talouteen liittyvistä kysymyksistä.

Mikäli tulosi eivät riitä välttämättömiin menoihin, ota ensisijaisesti yhteys Kelaan, mistä voit hakea toimeentulotukea. Seurakunnan antama taloudellinen tuki on pienimuotoista ja on tarkoitettu akuuttiin hätätilanteeseen.

Diakonian vastaanotolle voi varata ajan puhelimitse ma, ke ja to klo 9-11.

Diakonian toimintaa

Henkilökohtaista keskustelua ja aineellista apua tarvitsevat voivat asioida diakoniatoimistossa ajanvarauksella, tai pyytää kotikäyntiä.

Hartauksia diakonian tilaisuuksissa ja laitoshoidon eri yksiköissä.

Sopulan päiväpiiri on torstaisin klo 13 parillisilla viikoilla; kahvittelua, hartaus, keskustelua ja yhdessäoloa.

Seurakuntalaisia muistetaan 70-,75-,80-,85-,90- ja tästä eteenpäin vuosittain syntymäpäivinä.

Seurakunnan saattohoitoystävän voi saada läheiselleen kun hänelle on tehty saattohoitopäätös. Enemmän asiasta voi tiedustella Kaksineuvoisen Evijärven toimipisteen hoito-osastolta.

Sururyhmä pidetään kerran vuodessa läheisensä menettäneille. Lisätietoja saa diakonissalta.

Retkiä järjestetään seurakuntalaisille kesäaikana ja leirejä erityisryhmille.

Diakoniatyössä vapaaehtoisena voi toimia:

• yhteisvastuukerääjänä
  • ystävänä
  • käsitöiden tekemisessä
  • tapahtumissa ja kahvituksissa avustajana
  • saattohoitoystävänä

Kansainvälinen diakonia

• Yhteisvastuukeräys on vuosittainen, perinteinen kirkon suurkeräys. Keräys tapahtuu pääosin vapaaehtoisten avustuksella.
  • Yhteisvastuukeräys netissä: www.yhteisvastuu.fi
  • Kirkon ulkomaanapua voi avustaa taloudellisesti www.kirkonulkomaanapu.fi

Seurakunnan diakonissa on Anne Heikkilä.

Jos tarvitset keskustelijaa tai kuuntelijaa, voit ottaa yhteyttä myös seuraaviin kirkon palveluihin:

Painaako jokin mieltäsi? Kirkon keskusteluapu on sinua varten, kun kaipaat henkistä tai hengellistä tukea. Päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä. Palvelu on valtakunnallinen, ja yhteydenottoihin vastataan eri puolilta Suomea.

Haluatko mieluummin keskustella kasvokkain? Löydät papin tai diakonin yhteystiedot oman seurakuntasiLinkki avautuu uudessa välilehdessä nettisivuilta.

Keskusteluapua puhelimessa ja verkossa

Kirkko tarjoaa keskusteluapua vaikeassa elämäntilanteessa tai esimerkiksi yksinäisyyteen. Kirkon yhteisissä palveluissa, kuten Palvelevassa puhelimessa ja netissä, voit keskustella seurakunnan työntekijöiden ja koulutettujan vapaaehtoisten kanssa. Lapsille ja nuorille on omat palvelunsa.

Usein auttaa jo se, että joku kuuntelee.

Kirkon keskusteluapu

- luottamuksellista: päivystäjillä on vaitiolovelvollisuus, Palvelevan netin yhteys on suojattu

- koulutetut, aikuiset keskustelukumppanit: kirkon työntekijöitä ja koulutettuja vapaaehtoisia

- voit ottaa yhteyttä nimettömänä

- yhdessä pyritään löytämään elämäntilanteeseen sopivia valintoja

Soita

- suomeksi p. 0400 22 11 80

Päivystys joka ilta klo 18-24. Operaattori veloittaa puhelusta liittymäsopimuksesi mukaisen hinnan (pvm/mpm).

Kirje.Palveleva kirje

Voit kirjoittaa kirjeen myös paperille. Lähetä kirjeesi osoitteella:

Palveleva kirje, PL 210, 00131 Helsinki.

Jos haluat vastauksen, liitä mukaan nimi- ja osoitetietosi.

Kirkon keskusteluavun chat on valtakunnallinen palvelu. Keskustelut ohjautuvat päivystäjille ympäri maata.

Avaa chatLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Palveleva chat on avoinna ma-pe klo 12-20.

Parisuhteen tai perheen konfliktitilanteissa voi ottaa yhteyttä Etelä-Pohjanmaan perheasiain neuvottelukeskukseen Alajärvelle, Kauhavalle tai Seinäjoelle.

Rivissä valkoisia kahvimukeja, joissa serveteissä yhteisvastuu logoja
Kirkon keskusteluapua -juliste